Skip to content

Hakkında

Neler var ?

Danimarka Kültür Enstitüsü (DKE)

Danimarka Kültür Enstitüsü (DKE) kendi kendini yöneten bir kurumdur ve 1940’tan beri insanlar arasında sanat aracılığıyla karşılıklı bir kültür anlayışı yaratmaya çalışmaktadır. Resmi devlet kuruluşları ve destekleri ile bireysel sanatçılara, kültür kurumlarına, STK’lara ve girişimcilere kadar çok sayıda birçok uluslararası ortaklarla birlikte DKE, bugüne kadar sürekli olarak kültür sınırları genişleten ve fırsatlar yaratan, bize ve yurt dışındaki ortaklarımız için karşılıklı değer ve ilham sağlayan uluslararası etkinlikler geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Özellikle eşitlik, eğitim, sürdürülebilir kalkınma, demokrasi ve aktif vatandaşlık söz konusu olduğunda.
DKE’nin vizyonu, sanat, kültür ve bilgi alışverişinin küreselleşmenin zorluklarının üstesinden gelmeye ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini güçlendirmeye katkıda bulunabileceğini göstermektir. Danimarka, Çin, Letonya, Hindistan ve Brezilya’daki enstitülerle, Kopenhag’daki DKE Genel Merkezinde Türkiye ve Ukrayna ofisleri ve Estonya, Litvanya, Beyaz Rusya ve Güney Kore’deki diğer faaliyetleri ile, DKE bölgesel ve uluslararası ortaklarla uzun vadeli işbirliklerine odaklanmaktadır. DKE’nin ilgili ülkelerdeki varlığı, yerel kültürler ve gelişmeleri hakkında paha biçilmez deneyimler verir ve sonuç olarak kültür sektörü, sosyal ve eğitim kurumları, yetkililer ve STK’larla yakın çalışma ilişkileri kazandırır.

Türkiye'deki Danimarka Kültür Enstitüsü (DKE TR)

Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye bölümü (DKE TR), her iki ülkede karşılıklı kültür ve sanat faaliyetlere odaklanan bölümünü oluşturur. DKE TR’nin ofisi şu anda Kopenhag’da olmasına rağmen, ülke şubesinin ekibi sık sık iş, toplantı, festival organizasyonları için Türkiye’ye seyahat ediyor. DKE TR 2019’dan beri Türkiye’de aktiviteler düzenliyor ve özellikle odak noktası olan çocukların eğitimi, cinsiyet eşitliği, eşit haklar ve gelecek nesillerin güçlendirilmesi konularında calısan projelere katılıyor (örn. BILLBOARD Street Art İstanbul 2020, ATTA Çocuk Festivali, İstanbul Film Festivali, İstanbul Tiyatro Festivali, Kısa Kadın Filmleri Festivali gibi). Özellikle gelecek nesillerin eğitimi, Danimarka ve Türkiye aracılığıyla sanat ve kültür alışverişi, cinsiyet eşitliği & eşit haklar ve gelecekte Türkiye’nin AB ile ilişkileri DKE TR’nin temel değerlerini güçlü bir şekilde yansıtmak istediği alanlar.
DKE Türkiye’deyken esas olarak İstanbul’da faaliyet gösterir, ancak Türkiye’deki diğer büyük şehirlerdede projelere katılır. DKE Türkiye bölümü sosyal medya sayfalarında sık sık güncellemeler yayınlayarak çevrimiçi sosyal platformlarından en iyi şekilde yararlanmayı amaçlamaktadır.

Atta Festival

Atta, çocukların sanat ve kültür haklarından yola çıkan, şehrin çocuk ve gençlik festivali olarak tüm sanat ve performans biçimlerinin yanı sıra teknolojik ve interaktif içeriklere de yer veren Türkiye’nin bebekler ve çocuklar için ilk ve tek uluslararası sanat festivalidir. Atta her yıl çocuk hakları günü (20 Kasım) etrafında gerçekleşmektedir.

Atta Festival;
> 0 – 3 yaş arası bebekler,
> 0 – 18 yaş arası çocuklar, gençler ve beraberindeki yetişkinler,
> 0 – 18 yaş arası engelli çocuklar ve gençler için rahat performanslar da dahil olmak üzere;
tiyatro, dans, müzik, film ve sergilerin yanı sıra interaktif içeriklere yer vermektedir.

İlki 2016 yılında gerçekleşen Atta Festival’e bugüne kadar yurt içinden toplulukların yanı sıra; Danimarka, Fransa, Hollanda, İskoçya, İsrail, İspanya, İsveç, Litvanya, Macaristan, Meksika ve Ukrayna’dan topluluklar katılmıştır.