Danimarka Kültür Enstitüsü (DKE)
Danimarka Kültür Enstitüsü (DKE) kendi kendini yöneten bir kurumdur ve 1940’tan beri insanlar arasında sanat aracılığıyla karşılıklı bir kültür anlayışı yaratmaya çalışmaktadır. Resmi devlet kuruluşları ve destekleri ile bireysel sanatçılara, kültür kurumlarına, STK’lara ve girişimcilere kadar çok sayıda birçok uluslararası ortaklarla birlikte DKE, bugüne kadar sürekli olarak kültür sınırları genişleten ve fırsatlar yaratan, bize ve yurt dışındaki ortaklarımız için karşılıklı değer ve ilham sağlayan uluslararası etkinlikler geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Özellikle eşitlik, eğitim, sürdürülebilir kalkınma, demokrasi ve aktif vatandaşlık söz konusu olduğunda.
DKE’nin vizyonu, sanat, kültür ve bilgi alışverişinin küreselleşmenin zorluklarının üstesinden gelmeye ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini güçlendirmeye katkıda bulunabileceğini göstermektir. Danimarka, Çin, Letonya, Hindistan ve Brezilya’daki enstitülerle, Kopenhag’daki DKE Genel Merkezinde Türkiye ve Ukrayna ofisleri ve Estonya, Litvanya, Beyaz Rusya ve Güney Kore’deki diğer faaliyetleri ile, DKE bölgesel ve uluslararası ortaklarla uzun vadeli işbirliklerine odaklanmaktadır. DKE’nin ilgili ülkelerdeki varlığı, yerel kültürler ve gelişmeleri hakkında paha biçilmez deneyimler verir ve sonuç olarak kültür sektörü, sosyal ve eğitim kurumları, yetkililer ve STK’larla yakın çalışma ilişkileri kazandırır.
Türkiye'deki Danimarka Kültür Enstitüsü (DKE TR)
Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye bölümü (DKE TR), her iki ülkede karşılıklı kültür ve sanat faaliyetlere odaklanan bölümünü oluşturur. DKE TR’nin ofisi şu anda Kopenhag’da olmasına rağmen, ülke şubesinin ekibi sık sık iş, toplantı, festival organizasyonları için Türkiye’ye seyahat ediyor. DKE TR 2019’dan beri Türkiye’de aktiviteler düzenliyor ve özellikle odak noktası olan çocukların eğitimi, cinsiyet eşitliği, eşit haklar ve gelecek nesillerin güçlendirilmesi konularında calısan projelere katılıyor (örn. BILLBOARD Street Art İstanbul 2020, ATTA Çocuk Festivali, İstanbul Film Festivali, İstanbul Tiyatro Festivali, Kısa Kadın Filmleri Festivali gibi). Özellikle gelecek nesillerin eğitimi, Danimarka ve Türkiye aracılığıyla sanat ve kültür alışverişi, cinsiyet eşitliği & eşit haklar ve gelecekte Türkiye’nin AB ile ilişkileri DKE TR’nin temel değerlerini güçlü bir şekilde yansıtmak istediği alanlar.
DKE Türkiye’deyken esas olarak İstanbul’da faaliyet gösterir, ancak Türkiye’deki diğer büyük şehirlerdede projelere katılır. DKE Türkiye bölümü sosyal medya sayfalarında sık sık güncellemeler yayınlayarak çevrimiçi sosyal platformlarından en iyi şekilde yararlanmayı amaçlamaktadır.
Atta Festival
Atta, çocukların sanat ve kültür haklarından yola çıkan, şehrin çocuk ve gençlik festivali olarak tüm sanat ve performans biçimlerinin yanı sıra teknolojik ve interaktif içeriklere de yer veren Türkiye’nin bebekler ve çocuklar için ilk ve tek uluslararası sanat festivalidir. Atta her yıl çocuk hakları günü (20 Kasım) etrafında gerçekleşmektedir.
Atta Festival;
> 0 – 3 yaş arası bebekler,
> 0 – 18 yaş arası çocuklar, gençler ve beraberindeki yetişkinler,
> 0 – 18 yaş arası engelli çocuklar ve gençler için rahat performanslar da dahil olmak üzere;
tiyatro, dans, müzik, film ve sergilerin yanı sıra interaktif içeriklere yer vermektedir.
İlki 2016 yılında gerçekleşen Atta Festival’e bugüne kadar yurt içinden toplulukların yanı sıra; Danimarka, Fransa, Hollanda, İskoçya, İsrail, İspanya, İsveç, Litvanya, Macaristan, Meksika ve Ukrayna’dan topluluklar katılmıştır.
Danish Cultural Institute (DCI)
The Danish Cultural Institute (DCI) is a self-governing institution and has since 1940 engaged in creating mutual understanding between people. Together with a plethora of international partners – from official governmental organisations and institutions to individual artists, NGOs and entrepreneurs – DCI has developed and continues to develop international activities that continuously pushes boundaries and creates opportunities, providing mutual value and inspiration for us and our partners abroad. Especially so when it comes to equal rights, education, sustainable development, democracy and active citizenship.
DCI’s vision is to show that the exchange of arts, culture and knowledge can contribute to handling the challenges of globalisation, as well as to strengthen the Sustainable Development Goals. With institutes in Denmark, China, Latvia, India and Brazil; offices for Turkey and Ukraine at the DCI Headquarters in Copenhagen; and further activities in Estonia, Lithuania, Belarus and South Korea, DCI focuses on long–term cooperation with regional and international partners. DCI’s presence in the respective countries gives DCI invaluable knowledge about the local cultures and developments, and resultantly brings DCI in close relation to the cultural sector, the social and educational institutions, authorities and NGOs.
Danish Cultural Institute in Turkey (DCI TR)
The Danish Cultural Institute in Turkey (DCI TR) makes up the department of DCI that focuses on activities in and about Turkey. Although DCI TR’s office currently is in Copenhagen, the country branch’s team often travels to Turkey for work, meetings, festival organisations etc. DCI TR has been active in Turkey since 2019, and has since then participated in multiple projects and festivals with particular focus on children’s education, gender equality, equal rights and empowerment of the future generations (i.e. BILLBOARD Street Art Istanbul 2020, ATTA Children’s Festival, the Istanbul Film Festival, the Istanbul Theatre Festival the Directed By Women Festival, and many more). This strongly reflects DCI TR’s core values: the education of the next generation; art and cultural exchange through Denmark and Turkey; gender equality and equal rights; and in the future, Turkey’s relationship with the EU.
When in Turkey, DCI TR mainly operates in Istanbul, but often operates and participates in projects in other large cities in Turkey, such as Ankara, Mugla and Mersin. Further, DCI TR seeks to make the most of its online social platforms by frequently posting updates on the country branch’s social media pages, so that DCI TR’s followers all over Turkey (and elsewhere) may follow and partake in its projects.
Atta Festival
Based on children’s rights to arts and culture, Atta, Turkey’s only international arts festival for babies, children and young people, represents all art and performance forms as well as technological and interactive contents as the city’s children’s and youth festival. Atta takes place annually in Istanbul around Children’s Rights Day (20 November).
Atta Festival represent; theatre, dance, music, film and exhibitions as well as interactive content for
> 0 – 3 years old babies,
> 0 – 18 years old children, young people and accompanying adults and
> relaxed performances for 0 – 18 years disabled children and young people.
Started in 2016, Atta Festival represented artists from Denmark, France, Hungary, Israel, Lithuania, Mexico, Scotland, Spain, Sweden, The Netherlands, Ukraine as well as companies from Turkey.