Çocuklar için Felsefe Atölyeleri (P4C)
Cibali Mahalle evinde gerçekleştirdiğimiz Çocuklar için Felsefe (P4C) etkinliğinde çocuklarla birlikte eğitim ve öğrenme deneyimi üzerine konuştuk. Kierkegaard ve Grundtvig’in fikirlerinden yola çıkarak kurguladığımız etkinlikte, geleneksel eğitim ve okul anlayışlarına alternatif pratikleri hem uygulamaya hem de tartışmaya çalıştık. Etkinliği çocuklara anlattığımız “Gerekli Bilgiler Okulu” adlı bir hikâye üzerinden kurgulayarak, çocukları eğitimin nasıl olması gerektiği ve neyi öğrenmenin önemli ve gerekli olduğu konusunda düşünmeye teşvik ettik.
Etkinlik sırasınca yürütülen tartışma, bize çocukların ve ebeveynlerin eğitimden beklentilerinin, Kierkegaard’un ve Grundtvig’in fikirleriyle ne kadar örtüştüğünü gösterdi. Bilginin içselleştirilmesi ve hayata uygulanabilir olması gerektiği, ya da okulların sadece olgusal bilgi vermenin ötesinde öğrencilerini bir birey olarak geliştirmesi gerektiği fikri üzerinde tekrar tekrar durduğumuz konular oldu. Bütün bu tartışmalar hem çocukların hem ebeveynlerin eğitimin amaçlarını ve okuldan beklentilerini sorgulamasını sağladı. Aynı zamanda, etkinliğin hiyerarşik olmadan, yatay bir şekilde kurgulanan yapısı, çocukların fikirlerini özgürce ifade etmesini, bu sayede de mevcut eğitim pratiklerinde yeterince ifade alanı bulamayan çocukların kendi düşüncelerini ortaya sunabilecekleri bir alana sahip olmasını sağladı.
In our ‘Philosophy for Children’ (P4C) activity at Cibali Mahalle Evi, we talked about education and the experience of learning with children. Inspired by the ideas of Kierkegaard and Grundtvig, we tried to adopt the ideas of these philosophers both in our methodology and in our discussion. By conveying the discussion through a story that we wrote called ‘The school of Essential Knowledge’, we have allowed children to explore and inquire into questions about what is worth and important for learning and how education should be structured. We found out that children are enthusiastic and passionate about voicing their ideas on education and what they consider to be important to learn.
The discussion throughout the activity has shown how compatible and in line with the ideas of Kierkegaard and Grundtvig are with the ideas voiced by children. The importance of internalizing knowledge in a way that is relevant and applicable in life, and the need for schools that not only give out factual information but also ethically and aesthetically develop their students as an individual were two of the central issues that overlapped with the philosophers’ discussions. All these discussions allowed the children as well as their parents to question their expectations from school and education in a productive way that allowed them to explore novel ideas. The non-hierarchical nature of our activity also allowed them to freely express themselves and have a platform through which they can voice their opinions without being judged, something that the current education system neither encourages nor allows.